FAQ
PHP Manual

Пощенски списъци

Този раздел съдържа отговори на въпросите относно връзката с PHP общността. Най-добрият начин са пощенските списъци.

  1. Съществуват ли някакви пощенски списъци за PHP?
  2. Съществуват ли други общества?
  3. Помощ! Изглежда, че не мога да се запиша/отпиша в/от един от пощенските списъци!
  4. Съществува ли някъде архив на пощенските списъци?
  5. Какво мога да попитам в пощенските списъци?
  6. Каква информация трябва да включа, когато пиша в пощенския списък?

Съществуват ли някакви пощенски списъци за PHP?

Разбира се! Има много пощенски списъци на различни теми. Пълен списък на пощенските списъци може да видите на страницата » Поддръжка.

Най-главният пощенски списък е php-general. За да се запишете, изпратете ел. писмо до » php-general-subscribe@lists.php.net. Няма нужда да включвате нищо специално в заглавието или текста на съобщението. За да се отпишете, изпратете ел. поща до » php-general-unsubscribe@lists.php.net.

Друг вариант да се запишете и отпишете е да използвате уеб интерфейса на страницата » Поддръжка.

Съществуват ли други общества?

По света съществуват безброй такива. Например, имаме списък от връзки към някои IRC сървъри и пощенски списъци на чужди езици, намиращ се на страницата » Поддръжка.

Помощ! Изглежда, че не мога да се запиша/отпиша в/от един от пощенските списъци!

Ако имате проблеми със записването или отписването в/от пощенския списък php-general, възможно е причината да е, че софтуерът на пощенския списък не може да определи правилния електронен адрес, който да използва. Ако вашият електронен адрес е joeblow@example.com, може да изпратите молба за записване на php-general-subscribe-joeblow=example.com@lists.php.net, или за отписване на php-general-unsubscribe-joeblow=example.com@lists.php.net. Използвайте подобни адреси за останалите пощенски списъци.

Съществува ли някъде архив на пощенските списъци?

Да, ще откриете списък на архивираните страници на » Поддръжка . Статиите в пощенския списък също се архивират като съобщения-новини. Можете да посетите новинарския сървър на » news://news.php.net/ като използвате новинарски клиент. Съществува и експериментален уеб интерфейс за новинарския сървър на » http://news.php.net/

Какво мога да попитам в пощенските списъци?

Понеже всеки ден PHP се разраства все повече, трафикът към пощенския списък php-general се увеличава и в момента списъкът обслужва от 150 до 200 съобщения на ден. По тази причина, в интерес на всички е да използвате списъка като последно решение, след като сте търсили навсякъде другаде.

Преди да пишете в списъка, моля прегледайте FAQ частта и ръководството, за да проверите дали не можете да получите помощ там. Ако не откриете нищо на двете места, проверете архивите на пощенските списъци (погледне по-горе). Ако имате проблем с инсталирането или настройването на PHP, моля прочетете цялата включена документация и README файлове. И ако все още не откривате полезна информация, вие сте повече от поканен да използвате пощенските списъци.

Добре е всеки да прочете статията » Как да задаваме въпроси по интелигентен начин, преди да зададе въпрос.

Каква информация трябва да включа, когато пиша в пощенския списък?

Публикации като "Не мога да накарам PHP да работи! Помогнете ми! Какво бъркам?" са абсолютно безполезни за всеки. Ако не можете да накарате PHP да работи, трябва да кажете на каква операционна система се опитвате да го пуснете, коя версия на PHP се опитвате да сложите, как сте получили PHP (прекомпилирано, CVS, чрез RPM и т.н), какво сте направили до сега, къде спирате и какво е точното съобщение за грешка.

Това се отнася и за всеки друг проблем като цяло. Трябва да включите информация за това, което сте направили, къде спирате, какво се опитвате да направите и ако съществуват - точните съобщения за грешка. Ако имате проблеми с изходен код, трябва да включите частта от кода, която не работи. Не включвайте повече код, отколкото е необходимо! Това прави съобщението трудно четимо и много хора могат просто да го пропуснат цялото заради това. Ако не сте сигурни колко точно информация трябва да включите в писмото, по-добре е да включите повече, отколкото по-малко.

Друго важно нещо, което трябва да запомните е, че трябва да обобщавате проблема си в заглавието. Заглавия като "ПОМОГНЕТЕЕЕЕ!!!" или "Какъв е проблемът тук?" ще бъдат игнорирани от повечето читатели.

И последно, съветваме ви да прочетете статията » Как да задаваме въпроси по интелигентен начин, защото това ще е от голяма полза на всеки, особено на вас.


FAQ
PHP Manual